Naaldhout


Vuren

Het Nederlandse woord vuren is de genormeerde naam voor hout van de fijnspar (Picea abies). Het wordt dan vurenhout genoemd. In Nederland is vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort, en daarmee de meest gebruikte houtsoort. Het is niet alleen makkelijk te bewerken maar ook relatief goedkoop. De kleur van vuren is bleek tot witachtig geel met een zachte en grove tekening. Na langdurige blootstelling aan licht wordt het geelbruin. Het is dus beter om het snel af te werken, zodat het niet zo snel verkleurt. Er is geen opvallende harsgeur zoals bij grenen. Vuren is niet erg duurzaam: het kan slecht tegen vocht. Vuren is een relatief makkelijk te impregneren, te verven, te beitsen en af te lakken houtsoort. Dit kan uiteraard de duurzaamheid aanmerkelijk vergroten. Ook bij toepassing onder water blijft het lang goed (heipalen). Vuren wordt vooral gebruikt in de bouw: kapconstructies, binnenkozijnen, stijl- en regelwerk etc. De fijnere kwaliteiten komen in aanmerking voor te verven binnentimmerwerk. Ook is vuren te vinden in boekenkasten en magazijnstellingen. Het hout wordt veelal geïmporteerd uit Scandinavië en het Baltische gebied (inclusief Rusland), maar ook uit Midden-Europa. Het kwalitatief beste hout komt uit wat koudere gebieden, omdat daar de bomen trager groeien, met als gevolg fijnere groeiringen. Zeer fijnjarig (smalle groeiringen) vuren uit Midden-Europa wordt gebruikt in muziekinstrumentenbouw.


Grenen

Grenen is na vuren de meest gebruikte naaldhoutsoort in Nederland. Daarentegen is het in Vlaanderen de meest gebruikte houtsoort. Meestal wordt het gebruikt voor toepassingen uit het zicht. Een uitzondering zijn de betimmeringen met rabatdelen, waarbij het contrast tussen het roodachtige kernhout en het veel lichtere spinthout voor een levendig effect zorgt. Zogenaamde moderne grenen meubelen zijn veelal gemaakt van het hout van andere Pinus-soorten. Dit wordt veelal geïmporteerd uit Amerika, waar de bomen wat groter worden en minder kwasten bevatten. Daarentegen zijn grenen IKEA-meubelen (vol kwasten) wel van europees hout gemaakt. In de tijd dat steenkool de belangrijkste brandstof was, in de 19de en de eerste helft van de 20e eeuw, werd dit hout veel gebruikt om mijngangen in steenkoolmijnen te ondersteunen. Een eigenschap die dit hout hier erg geschikt voor maakt, is dat het hoorbaar gaat kraken voordat het echt begeeft, zo worden de mijnwerkers gewaarschuwd wanneer een gang dreigt in te storten. Merk op dat het onjuist is om het hout van de grove den (Pinus sylvestris) aan te duiden als dennenhout: dit is iets heel anders.


Oregon Pine/Douglas

Oregon Pine of Douglas behoort tot de naaldhoutsoorten. Het hout heeft een lichte geelbruine kleur en is harshoudend. Het heeft een fijne nerf en werkt weinig. De naam Douglas en Oregon pine wordt gegeven aan hout van dezelfde boomsoort. De eerste groeit in Europa terwijl de laatste uit de Verenigde staten komt waar het Douglas Fir wordt genoemd. Oregon pine heeft vaak een rechtere nerf waardoor het voor meer toepassingen geschikt is (b.v. masten). Op het dosse vlak kunnen oppervlaktescheurtjes voorkomen. Het hout is makkelijk te bewerken maar voor het afwerken moet het hout eerst ontvet worden vanwege de hars dat in het hout kan voorkomen. Douglas is een sterke houtsoort die verkrijgbaar is in grote afmetingen waardoor het geschikt is voor veel doeleinden o.a. binnen en buitenbetimmeringen, balken, vloeren, jachtbouw, palen, hekken etc. 


Red Cedar

Western Red Cedar is een grote boom die wel 75 meter hoog kan worden. Het hout heeft een grote kleurvariatie, het kan van lichtgeelbruin tot donker roodbruin gekleurd zijn. Deze kleuren kunnen voorkomen in één en dezelfde stam. Met de tijd worden de kleurverschillen minder. Het hout heeft een typische geur en een fijne nerf. Red cedar is een zachte houtsoort die bij het bewerken met gereedschap die niet scherp is samengedrukt kan worden. Het samengedrukte hout zal indien onbehandeld weer de oorspronkelijke volume aannemen. Hierdoor kan er een ruw oppervlakte ontstaan. Door de corrosieveroorzakende inhoudstoffen wordt aangeraden roestvrijstalen schroeven en spijkers te gebruiken. Western Red Cedar is een duurzame stabiele houtsoort die uitstekend geschikt is voor het gebruik buitenshuis zoals: dakranden, gevelbekleding en tuinhekken. Het hout krijgt indien het onbehandeld is en blootgesteld wordt aan de zon een grijze kleur. Het hout is ook geschikt voor het gebruik binnenshuis: plafonds, divers timmerwerk, niet dragend kozijnen, en lambrisering.


Lariks

Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van licht geelbruin (Siberisch larix), geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spint is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit van kleur. Lariks vormt al op vroege leeftijd kernhout, waardoor de breedte van het spint in volwassen bomen meestal niet groter is dan 20 mm. De groeiringen zijn zeer duidelijk te onderscheiden. Lariks laat zich redelijk goed zagen en schaven. Om het zachte voorjaarshout glad af te werken, is scherp gereedschap noodzakelijk. Doordat het zeer harsrijk kan zijn, kan bij het bewerken van nat hout hars aan zagen of beitels blijven kleven, waardoor moeilijkheden kunnen ontstaan. Wel goed ontvetten met bijv. thinner.


Modiwood

ModiWood hout ondergaat een verhitting en afkoeling proces, waardoor de cel structuur verandert. Door dit proces wordt de duurzaamheid verhoogd. Er ontstaat een mooie diep bruine kleur en de isolatiekenmerken worden verbeterd.Het vervaardigingproces van ModiWood is een buitengewoon milieuvriendelijk proces. Er worden alleen houtsoorten gebruikt die afkomstig zijn uit bossen waar herbeplanting plaatsvindt. Tijdens de productie van ModiWood worden er geen chemicaliën gebruikt. ModiWood is uitermate geschikt als gevelbekleding, dakgoot omlijsting, terras- en steigerdekdelen.


Lunawood

Lunawood is thermisch gemodificeerd hout. Hout van constante kwaliteit wordt geproduceerd in een continue proces om aan de hoge eisen te kunnen voldoen, waarbij met verschillende ecologische aspecten rekening wordt gehouden. De belangrijkste houtsoorten die worden gemodificeerd zijn Scandinavisch vuren, grenen, espen en berken. Deze kunnen worden verbeterd door ze de eigenschappen en het uiterlijk van hoogwaardig hout uit andere landen te geven.

Nagenoeg al het naaldhout wat wordt gebruikt voor de productie van Lunawood is voorzien van een PEFC keurmerk.