Loofhout


Bankirai

De kleur van het vers gezaagde Bangkirai (Balau) is lichtbruin. In het daglicht verkleurt het tot donkerbruin. Het hout werkt veel en heeft een matig fijne nerf. Balau is een verzamelnaam voor meerdere shorea soorten. Speciaal geselecteerd hout wordt in Nederland onder de naam bangkirai verhandeld. Het hout is zwaar, slijtvast en hard, er ontstaan snel oppervlakte scheurtjes en is ondanks de hardheid goed te bewerken. Lijmen gaat slecht en vanwege de scheurtjes is het moeilijk af te werken met lak of beits. Het hout is vanwege de eigenschappen vooral geschikt voor toepassingen buiten; bruggen geluidsschermen damwanden wagonvloeren, dwarsliggers, parkbanken etc.


Beuken

Beuken of beukenhout is een hardhout dat een gelijkmatige structuur laat zien met weinig tekening, en het heeft een fijne nerf. Het hout is afkomstig van de beuk (Fagus sylvatica), een boomsoort die in heel Europa voorkomt. Beuken is niet duurzaam en wordt daarom vooral binnen gebruikt. Beuken hardhout is te koop in twee varianten: gestoomd en ongestoomd hout. Gestoomd beuken krijgt door het stoomproces een egale zalmroze kleur, en is goed te bewerken. Ongestoomd beuken heeft een crème-wit kleur, en soms bevat het hout een natuurlijke rode tint. Ongestoomd beuken is wat moeilijker in het bewerken. Beukenhout is zowel machinaal als met de hand goed te vormen. Als je beukenhout schaaft krijgt het een mooi glad oppervlak. Let op: vers gezaagd beukenhout of inwendige droogspanningen doen zaaggereedschap soms klemmen als het in de lengte bewerkt wordt. Gebruik daarom altijd scherp en professioneel gereedschap. Beukenhout is ideaal voor het maken van meubels, mede omdat het goed gevormd of gebogen kan worden. Beukenhout kan op twee manieren gevormd worden: — Het dun gezaagde hout of fineer wordt in mallen gelijmd en vervolgens in de gewenste vorm geperst. — Het stomen van massief hout ( om het elastisch te maken), waarna een buigmachine het hout in de gewenste vorm buigt. Als het hout afkoelt, is het hout niet meer elastisch en staat het vast in de vorm. Beukenhout wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder: Trappen, stoelen en andere meubels, kindermeubels, speelgoed, schaakspellen, lattenbodems draaiwerk, tandenstokers , borstels en keukengerei zoals serveerplankjes, eierdopjes, schepjes, zandlopers, (intensief belopen) parket en plankenvloer voor sportzalen, vergaderzalen, banken, hotels, als fineer en multiplex voor interieurinrichting, (gebogen) paneelbekleding, werktafels, schoolmeubels.


Eiken

(of eikenhout) is een van de meest gebruikte en bekendste houtsoorten. Het is populair omdat het hout sterk en hard is, en toch makkelijk te bewerken. De naam "eiken" geldt eigenlijk alleen voor bomen van het geslacht Quercus. Met die naam zonder toevoegingen gaat het om hout van de Europese eik (Quercus petraea, de wintereik, of Quercus robur, de zomereik). Er zijn een paar verschillende soorten eiken die allemaal andere eigenschappen hebben. De meest bekende zijn: Europees eiken: veel gebruikt eikenhout, onder andere voor meubels en beelden. Ook parket, deuren, kozijnen en trappen en ook schepen en sluisdeuren werden van oudsher van eikenhout gemaakt. Amerikaanse wit eiken: heeft een lichtere houtkleur, duurzaam, lijkt op europees eiken. Amerikaanse rood eiken: is iets meer roze van kleur, niet erg duurzaam. Amerikaans wit eiken lijkt het meest op Europees eiken. Rood eiken heeft open vaten, grotere groeiringen en een grovere tekening dan wit eiken. Rood eiken is minder duurzaam dan wit eiken, maar kan makkelijk verduurzaamd worden. Eiken is zowel met de hand als machinaal goed te bewerken. Eikenhout laat zich goed lijmen, beitsen en lakken. Amerikaans eiken bevat minder looizuur dan de Europese variant. Daarom is het alleen bij Europees eiken mogelijk om deze te roken of logen om hem ouder te doen uitzien. Vloerdelen van eikenhout zijn erg populair. Niet alleen omdat het een duurzame houtsoort is, en makkelijk in het onderhoud, maar ook omdat het op verschillende manieren afgewerkt kan worden.


Esdoorn

komt uit Europa en Noord Amerika. Het hout is witachtig tot lichtgeel en heeft een zeer fijne nerf. Het hout kan mooie tekeningen vertonen zoals riegel (flamed maple) of vogelogen (birdseye maple). Deze tekeningen zijn zeldzaam en zeer gewild. Amerikaans hard esdoornhout is hard, zwaar en sterk vergeleken met de Amerikaanse zacht esdoorn. Europees esdoornhout ligt qua gewicht, sterkte en hardheid tussen deze twee in. Esdoorn is een harde houtsoort die gemiddeld werkt. Het laat zich makkelijk bewerken. Het hout wordt al eeuwenlang voor vele toepassingen gebruikt vanwege de lichte kleur, sterkte en de hardheid zoals meubelen, vloeren, beeldhouw- en snijwerk, muziekinstrumenten etc. Het mooi getekende hout wordt veel toegepast in de muziekindustrie en in fineer productie.


Essen

of ook wel essenhout, is heel taai, elastisch en sterk, en dus ideaal voor het maken van bijzondere meubels en andere buigzame toepassingen. Het hout is afkomstig van de Es (Fraxinus excelsior). Van het bleke Europese of Noord-Amerikaanse houtsoort wordt meestal alleen het spinthout gebruikt, en dit is erg decoratief. De groeiringen tekenen zich af als een vlam. Juist vanwege dit effect is dit hout gewild voor trappen, vloeren en meubels. Omdat essen hout ook zeer elasticiteit is, wordt het vaak gebruikt voor toepassingen in de sport (zoals de liggers van gymnastiektoestellen) en voor stelen van gereedschap, zoals die van bijlen en scheppen. Essenhout is niet duurzaam. Als het hout veel aan het licht wordt blootgesteld kan het langzaam geler van kleur worden. Essen verzagen of versnijden gaat gemakkelijk. Het is een van de beste houtsoorten voor buigwerk, het is flexibel en heeft ook vaak een perfect rechte draad, zonder kwasten of scheuren. In het verleden werd het daarom ook gezien als het beste houtsoort voor tennisraketten. Essen hout laat zich ook goed verlijmen, kies wel voor een hoge viscositeit om doorvloei van de lijm door de fineerlagen heen te voorkomen. Essen kunt u goed beitsen en het is ook een geschikte ondergrond voor vernissen. Bij het gebruik van acryl-PU-vernissen en uv-filters houdt het hout zijn oorspronkelijke bleke kleur. Essen hout wordt veel gebruikt voor stelen van gereedschap, geraamten van kleine boten, fineer, meubels, trappen, sporttoestellen, parket en ladders.


Iepen

komt in het grootste gedeelte van het noordelijk halfrond voor maar wij leveren uitsluitend inlands iepen. De structuur van iepen is grof en de kleur is lichtbruin. Het hout heeft een doffe uitstraling. Het hout is makkelijk te bewerken maar er moet rekening worden gehouden met de taaiheid. Buigen gaat hierdoor zeer makkelijk. Iepen vormt soms een wortelknol die veelal prachtig getekend is. Hiervan is het fineer zeer gewild. Massief wordt het gebruikt voor diverse meubels en voor doeleinden waarvoor het hout gebogen moet worden.


Jatoba

ook wel bekend als rode Locus, komt uit Brazilië en Suriname en is een houtsoort met een warme uitstraling. Vers gezaagd heeft het een bleke bruine kleur maar met de tijd verandert het in een warme roodbruine kleur. Soms komen er decoratieve donkere strepen in het hout voor. Het is hard en overeenkomstig moeilijk te bewerken maar laat zich mooi glad afwerken en bezit van nature een mooie glans. Het hout is hard en slijtvast waardoor oliën vaak voldoende is voor vloeren en meubelen. Vanwege de goede eigenschappen wordt Jatoba voor veel doeleinden toegepast o.a. vloeren meubelen, handvaten, trappen, deuren gemaakt.


Mahonie

is mooi stabiel hout, dat zowel voor meubels als bij jachtbouw veel gebruikt wordt. Mahoniehout is makkelijk te verwerken en is daarom ook zeer geschikt voor draai-, beeldhouw- en houtsnijwerk. Het hout wordt ook veel gebruikt bij botenbouw. Tevens is het populair bij bouwers van muziekinstrumenten, het hout is met name geschikt voor de klankkast van wat duurdere gitaren. Toen mahoniehout in de vorige eeuw steeds populairder werd, ontstond de praktijk elke min of meer rode houtsoort te verkopen als "mahonie" met een voorvoegsel. Het is dus van belang te controleren of mahoniehout ook wel echt mahonie is, en niet een ander houtsoort met rode kleur. Het Afrikaanse sipo mahonie is rood bruin van kleur en is voor de meubel en jachtbouw de meest verkochte mahonie soort. Sipo mahonie is voordeliger dan men van mahonie verwacht en gemakkelijk bewerkbaar. Het hout wordt gebruikt voor divers binnenschrijnwerk, fineer, scheepsconstructies, fijn meubelwerk, beeldhouwwerk. Een andere afrikaanse mahonie soort, sapeli mahonie, wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld kozijnen.


Meranti

Er zijn diverse zeer op elkaar lijkende bomen die onder de naam Meranti worden verhandeld waarvan de eigenschappen gelijkwaardig zijn. In Nederland wordt meestal de "dark red" Meranti geleverd. Het hout is afkomstig van een grote boom die soms meer dan 70 meter hoog kan worden. Het groeigebied is Indonesië en Maleisië. Het hout is licht tot donker rozebruin en heeft een grove nerf. Meranti levert geen problemen bij de bewerking. Het hout wordt veel toegepast om multiplex te fabriceren. Massief heeft het vele toepassingen. o.a. kozijnen, deuren, plinten, trappen, jachtbouw etc. Meranti kan ook worden geleverd als P.H.N.D. (Pin Holes No Defect), dat betekent dat er kleine wormgaatjes in het hout kunnen voorkomen.


Noten

of notenhout is oorspronkelijk afkomstig van de gewone walnoot of okkernoot (Juglans regia), maar later werd ook gebruik gemaakt van de Amerikaanse soort zwarte walnoot (Juglans nigra). Notenhout heeft een mooie tekening en omdat het makkelijk te bewerken en af te werken is, wordt het onder andere gebruikt in de meubelindustrie. Heel bekend is het gebruik van wortelnotenhout in meubels en in dashboards van duurdere auto´s. Notenhout kan ook als fineer worden gebruikt. Er zijn twee soorten notenhout, de Amerikaanse en de Europese. De Amerikaanse notelaar (Juglans nigra L.) komt uit het Oosten van de Verenigde Staten. Het kernhout is matig duurzaam en het spinthout is niet duurzaam. Amerikaans notenhout is gemakkelijk bewerkbaar en af te werken. De Europese notelaar (Juglans regia L.) komt uit Midden- en Zuid-Europa. Het kernhout is matig duurzaam en het spinthout is niet duurzaam. Europees notenhout is gemakkelijk bewerkbaar en de afwerking van Europees notenhout is goed. Notenhout wordt onder andere gebruikt voor het maken van trappen, parket, meubels, fineer, geweerkolven, draai- en beeldhouwwerk. Notenhout is ook verkrijgbaar als fineer.


Tulpenboom

is een lichte, zachte, gemakkelijk te bewerken houtsoort die wordt gebruikt voor lijsten, draai-, beeldhouw- en steekwerk, binnenwerk voor meubelen, tekenborden en gietmodellen voor metaalgieterijen. Voor huishoudelijke artikelen, muziekinstrumenten en speelgoed. In Verenigde Staten veel gebruikt in de triplexindustrie.


Wenge

Het groeigebied van Wenge is tropisch Afrika. Het hout is versgezaagd geel maar verandert snel in donkerbruin met zwarte strepen. Het verkleurinsproces is te bespoedigen door behandeling met ammonia. Het hout werkt gemiddeld tot veel. Het harde hout is overeenkomstig moeilijk te bewerken. Het hout geeft een donkere kleurstof af die oplosbaar is in water. Hier moet rekening worden gehouden indien afgewerkt wordt met lak op waterbasis. Voor de hiervoor gevoelige mensen kan de houtstof een irriterende werking hebben. Wenge is de laatste jaren gestegen in populariteit. Het massieve hout en het Wenge fineer wordt gebruikt om luxe meubelen te vervaardigen. Het wordt ook toegepast voor o.a. trappen, parket, kozijnen, deuren, draaiwerk en muziekinstrumenten. Panga panga is een verwante houtsoort met vrijwel dezelfde eigenschappen, echter bruiner van kleur.